Waar moet ik op letten bij het aankopen van zwemvliezen?

Waar moet ik op letten bij het aankopen van zwemvliezen?

Zwemmen met vinnen is een van de opwindendste aspecten van de zwemtrainingen. Vinnen zijn niet alleen een leuke manier om je zwemroutine te mixen, ze zijn ook een uitstekend trainingsmiddel om je techniek te verbeteren, je beenkracht te vergroten, je flexibiliteit te verbeteren en om schouderblessures te voorkomen.

 

In dit artikel gaan we uitleggen waarom zwemvliezen voordelig zijn voor je zwemvaardigheden. We zullen ook een aantal nadelen van het gebruik van zwemvliezen behandelen, zoals het ontwikkelen van blaren en overmatig gebruik tijdens de training. Daarna laten we zien waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw paar zwemvliezen, en we eindigen met een paar zwemtrainingen met zwemvliezen.

De voordelen van trainen met zwemvliezen.

 

De zwemvliezen zijn waarschijnlijk het meest favoriete stuk zwemuitrusting van elke zwemmer. Er gaat niets boven het vliegen door elke meter van je zwemset.

 Of u nu een triatleet, een recreatieve zwemmer of een wedstrijdzwemmer bent, het gebruik van vinnen in uw trainingen zal een positieve invloed hebben op zowel de mentale als fysieke aspecten van uw zwemmen. Dus laten we eens kijken hoe deze uitstekende trainingshulpmiddelen je kunnen helpen.

 

Verbeter uw kicktechniek en beenkracht

 

Zwemmen met vinnen training is een geweldige manier om uw flutter kick te verbeteren. Veel zwemmers hebben last van een slechte beentechniek, wat leidt tot een verlies van algemene prestaties. Een efficiënte techniek houdt in dat u met uw tenen naar voren wijst en in een hoog tempo beweegt met een kort bewegingsbereik. Een goede beenbeweging resulteert in een hogere lichaamspositie in het water en een grotere stuwing.

De extra weerstand van zwemvliezen geeft u een tastbaar gevoel van hoe uw voeten door het water moten bewegen. Op basis van dit gevoel kunt u vaak zelfstandig de nodige aanpassingen aan uw beenslag doen. U kunt bijvoorbeeld merken dat u uw tenen beter moet positioneren of dat u uw bewegingsbereik en de snelheid waarmee u trapt moet vergroten.

 Een ander element van de effectiviteit van je kick is hoe sterk je benen zijn. De flutterkick gebruikt alle belangrijke beenspieren, waaronder de hamstrings, bilspieren, quadriceps en kuiten. De extra weerstand van zwemvliezen zal uw benen nog meer versterken. Spierkracht is vooral belangrijk voor de opwaartse beweging, die zal verbeteren naarmate uw hamstrings en bilspieren sterker worden.

 

Flexibiliteit van de enkel te vergroten.

 

In een onderzoek werd aan een groep wedstrijdzwemmers plantairflexie stretchoefeningen geleerd en aan een andere groep niet. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de zwemmers met een grotere flexibiliteit van de enkel hun zwemtijden verbeterden, terwijl de tijden van de andere zwemmers gelijk bleven.

zwemvliezen zijn ideaal om de bewegingsvrijheid van je enkels te vergroten. Het extra oppervlak en de weerstand van zwemvliezen zorgen ervoor dat je voeten meer buigen tijdens het trappen. Als je met zwemvliezen blijft trainen, zal je enkelflexibiliteit verbeteren en zal je trap efficiënter worden.

Een andere goede manier om je enkelflexibiliteit te verbeteren is door tijdens je droogtrainingen stretches en oefeningen uit te voeren die de dorsiflexie van je enkel verbeteren.

 

 

Betere lichaamshouding en techniek.

 

Omdat zwemvliezen je in staat stellen sneller te zwemmen dankzij extra stuwkracht, bevindt je lichaam zich hoger ten opzichte van het wateroppervlak. Een hogere lichaamspositie vermindert de frontale weerstand en zorgt ervoor dat u sneller zwemt. U ontwikkelt een gevoel voor deze verbeterde lichaamshouding en kunt proberen deze na te bootsen wanneer u zonder vinnen zwemt.

Vinnen helpen je slagtechniek omdat je op je kick kunt vertrouwen om meer snelheid te genereren. Terwijl je benen je door het water duwen, kun je je beter concentreren op de mechanica van je slag en subtiele aanpassingen maken om je vorm te verbeteren.

 

Vinnen maken het allemaal wat makkelijker.

 

Lange uren zwemmen, dag na dag, kan zwaar worden voor uw lichaam en geest. Gelukkig hebben we zwemvliezen om onze fysieke en mentale strijd te verlichten.

De gezondheid van de schouders is van vitaal belang voor zwemmers. Naast oefeningen om het risico op schouderletsel te verminderen, zijn zwemvliezen een geweldig trainingsmiddel om uw schouders wat te ontlasten. Vinnen zorgen ervoor dat uw kick een deel van de last draagt die uw schouders zo gewend zijn te dragen. Op deze manier kunt u uw schouders actief rust geven zonder vooruitgang in uw training te verliezen.

 

Soms heb je gewoon iets nieuws nodig om je routine te doorbreken en wat plezier terug te brengen in je zwemsets, en zwemmen met vinnen workouts zijn daar geweldig voor. We zijn tenslotte allemaal begonnen met zwemmen omdat we het leuk vonden! Vinnen zijn een fantastische manier om in het zwembad te springen en een geweldige tijd te hebben door te doen waar je van houdt. Er gaat niets boven het verbeteren van onze mentale kijk op de sport waar we van houden door met wat extra snelheid te zwemmen, dankzij de vinnen aan je voeten.

 

Waar moet je op letten bij het zwemmen met vinnen?

 

Hoewel de voordelen van trainen met vinnen zeker opwegen tegen de nadelen, moet je voor twee dingen oppassen: afhankelijk worden van je vinnen en de gevreesde enkelpijn.

 

Afhankelijkheid van zwemvliezen.

 

Net als elk ander trainingsinstrument, moet je zwemvliezen zien als een hulpmiddel voor je natuurlijke zwemvorm. Je mag immers niet racen met zwemvliezen aan, dus ze te vaak gebruiken tijdens de training zal niet leiden tot betere zwemtijden tijdens wedstrijden.

Wanneer je zwemtrainingen met vinnen uitvoert, zorg er dan voor dat je ze gebruikt voor een aantal van de voordelen die hierboven zijn genoemd. Vermijd te vaak trainen met vinnen. Anders zou uw natuurlijke zwemslag onwennig kunnen worden. Denk er ook aan om je kick zonder vinnen te trainen met behulp van een kickboard.

 

Pas op voor blaren.

 

Vinnen kunnen oncomfortabele blaren op je voeten veroorzaken, vooral als je ze voor het eerst gebruikt. Maar maak je geen zorgen, je zult uiteindelijk eelt ontwikkelen uit deze blaren, en je vinnen zouden je daarna niet meer zoveel moeten storen.

Als je blaren krijgt van het gebruik van zwemvliezen, neem dan een pauze om je voeten te laten herstellen.

Als je denkt dat je een probleem met blaren zou kunnen hebben, of er in het verleden mee te maken hebt gehad, overweeg dan zeker de arena Powerfins die gemaakt zijn van 100% superzachte siliconen. De siliconen constructie is ontworpen om blaren te verminderen.

 

Wat te zoeken in een paar zwemvliezen?

 

Je wil een paar zwemvliezen, maar welke kies je? Laten we eens kijken naar wat u moet overwegen bij het selecteren van zwemvliezen voor het zwemmen.

 

Kies de juiste lengte

 

De zwemvliezen die gebruikt worden voor zwemtraining zijn veel korter dan de vinnen die gebruikt worden door snorkelaars en scubaduikers. De reden hiervoor komt terug op het ontwikkelen van de juiste basis voor je beenslag. Met korte vinnen kunt u op een hoger tempo bewegen dan met langere vinnen, wat bevorderlijk is voor het ontwikkelen van een correcte beenslag.

 

Hoe stijf moeten uw vinnen zijn?

 

De stijfheid van vinnen varieert van zacht tot hard. Met stijvere vinnen is het veel moeilijker om te trappen dan met zachte vinnen. De keuze tussen de stijfheid van de vinnen hangt af van het soort training dat je met je vinnen wilt doen.

Als je de kracht van je benen wilt trainen, overweeg dan om stijvere vinnen te gebruiken (zoals de Powerfin Pro) omdat ze meer weerstand bieden. Als je echter een snellere schopsnelheid wilt ontwikkelen, kun je beter voor zachtere vinnen kiezen.

 

Welk type hiel?

 

Bij het kiezen van trainingsvinnen heb je de keuze tussen vinnen met een gesloten hiel en vinnen met een open hiel. De gesloten hiel is het type vin dat volledig rond de onderkant van je voet en hiel zit. De open hiel laat het onderste deel van je hiel bloot.

Vinnen met gesloten hiel zijn het traditionele type zwemvin dat wordt gebruikt, maar vinnen met open hiel zijn tegenwoordig erg populair. De open hiel zorgt voor een groter bewegingsbereik in je enkel, wat voordelig is als je je flexibiliteit wilt verbeteren. De gesloten hiel kan veiliger aanvoelen aan je voet. De keuze is afhankelijk van wat je het prettigst vindt. De ene vin past misschien beter bij je voet dan de andere, dus we raden aan om ze allebei uit te proberen om te zien wat je het prettigst vindt.